miercuri, 19 august 2020

Spumantele pe care sa te bazezi in aceasta vara

Serile calduroase de vara merita racorite cu un vin spumant rose bun. La terasa ta preferata, pe plaja, acasa, nu conteaza locul, ci mai degraba compania. Acesta este potrivit pentru toate ocaziile si reprezinta o alegere inspirata inclusiv pentru timpul de calitate pe care il petreci cu tine insuti.

Vinurile spumante si-au castigat treptat pozitia in topul preferintelor romanilor, iar in restaurante, baruri si magazine gasim o varietate tot mai mare. De exemplu, in Franta, in regiunea Provence regasim vinul spumant rose, care este foarte popular, fiind produs in toate colturile lumii. O alta optiune este un vin spumant din Germania, Sekt, care este bine cunoscut pentru faptul ca este dulce si are un nivel scazut de alcool.

Vinurile spumante pot fi brute sau seci. Brut natural sau zero inseamna ca vinul spumant contine maxim 3 grame de zahar pe litru. Extra brut inseamna pana la 6 grame de zahar pe litru, pe cand brut implica pana la 15 grame de zahar pe litru. Extra sec aduce intre 12 si 20 de grame de zahar pe litru, pe cand cel sec intre 17 si 35. Demisec presupune intre 35 si 50 de grame de zahar pe litru, pe cand dulce peste 50 de grame de zahar pe litru. Avant in minte aceste informatii, oricine are posibilitatea de a alege cel mai bun vin spumant in functie de preferinte si de context.

Crama Budureasca produce doua tipuri de spumant: spumantele premium Prima Stilla - create prin metoda prin care se creeaza sampania, Champenoise, si spumantele Shine - create prin metoda prin care se creeaza Prosecco, Charmat. Ambele game au cate un spumant alb si unul rose, iar, pentru ca este vara, astazi ne indreptam atentia catre spumantele rose.

Shine Rose sec, asa cum spuneam mai sus, se produce prin metoda cu fermentare in tank pe care o mai intalnim si la realizarea vinurilor Prosecco. Metoda traditionala include o etapa prin care se fermenteaza vinul in sticla, dar in cazul celei cu fermentare in tank baza vinului se amesteca cu zaharurile si drojdiile. In total se lasa vinul la fermentat pentru circa trei luni, perioada in care se elibereaza treptat cantitati de CO2 pentru a genera presiune in tank. Mai apoi vinul se filtreaza si imbuteliaza si astfel se obtine un spumant de o calitate premium. Se folosesc aceste proceduri pentru ca prin intermediul lor vinul dezvolta o prospetime aparte si o fructuozitate ridicata.

Se amesteca doua soiuri de struguri, Pinot Noir si Pinot Gris care ofera un gust intens de zmeura coapta si se obtine un vin spumant versatil care se poate servi alaturi de o multime de preparate. Indiferent ca gatesti sau comanzi mancare, vei avea libertate deplina la alegerea mesei. Shine se poate servi alaturi de preparate pe baza de curcan, mezeluri fine, peste, fructe de mare, orez, legume caramelizate, branza proaspata, salate sau paste.

Prima Stilla Rose, un alt spumant rose sec de inalta calitate. Il identifici cu usurinta dupa culoarea sa roz pal, iar aromele si gustul de zmeura si petale de trandafiri, cu siguranta nu ai cum sa le uiti. Spre deosebire de Shine, acesta se invecheste timp de 36 luni pentru a dobandi complexitatea si structura pentru care este apreciat. O alta diferenta este ca Prima Stilla se obtine exclusiv din struguri Pinot Noir. Pentru ca experienta sa fie completa se recomanda servirea ambelor vinuri spumante la o temperatura de 6 – 8 grade.

Le gasesti pe amandoua in cadrul magazinului online al Cramei Budureasca. Indiferent de ocazia pentru care te pregatesti, Prima Stilla si Shine sunt doua optiuni pe care merita sa le ai in minte cand te pregatesti sa achizitionezi vinuri spumante rose seci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu