luni, 3 mai 2021

Broderie manuală Limarom

 

Ce este broderia?

Broderia este o tradiție ce s-a transmis de-a lungul a sute de ani și reprezintă arta de a realiza un anumit tip de cusătura în relief pe suport textil, în diverse culori, cu scopul de a ornamenta și înfrumuseța articolele textile pe care este aplicată. Totodată adaugă o notă de rafinament, eleganță și bun gust fiecărei țesături, tocmai prin autenticitatea pe care o denotă. În prezent, programele computerizate pe care le folosim la atelierul de broderie ne permit sa realizăm orice model de broderie pe care clienții noștri le solicită, cu precizie maximă în ceea ce presupune detaliile și dispunerea corectă a culorilor, textului, siglei și a elementelor grafice ce se doresc a fi brodate pe produsul final.



Broderia manuală, începutul a tot ceea ce avea să vină în domeniul textil

Broderia manuală presupune mult mai mult efort și dedicare decât cea computerizată, însă și rezultatele sunt pe măsură. Pe lângă aspectul autentic pe care îl conferă oricărei țesături, prin accentele pe care doar latura umană le poate realiza, acest tip de broderie, care este, în fapt, rădăcina și punctul de plecare al tuturor celorlalte, atribuie plus valoare obiectului decorat, tocmai prin faptul că se observă toate resursele care au fost investite în realizarea ei; financiare, umane, de timp și efort.

Această metodă extrem de apreciată se realizează în câțiva pași esențiali, cu ajutorul a doar șase elemente cheie; și anume: ace și ață, un cerc, materialul de brodat, scheme realizate în prealabil și un tipar cu ajutorul căreia să fie realizată și coordonată broderia. Odată procurate acestea, procesul impresionant poate începe. Cu toate că pare simplu și la îndemâna oricui, măiestria de a decora țesături cu ajutorul acului și a aței colorate se deprinde după mulți ani de studiu și practică, de la o persoană care o stăpânește pe deplin și are și talent în această direcție. 

Pentru a realiza procesul în sine, inițial trebuie selectat modelul dorit și apoi printat pe o foaie de calc, în dimensiunea pe care se dorește să o aibă broderia finală, pentru a se putea transfera mult mai ușor conturul acesteia cu ajutorul unor creioane speciale, termice, bine ascuțite. Transferul se realizează printr-un proces termic, se realizează măsurătorile și ajustările necesare. Apoi este nevoie să se aleagă culorile, numărul acestora, textura aței, dar și tipul de nod ce urmează a fi folosit. Foarte important în tot acest demers este traseul care trebuie urmat în vederea obținerii unui rezultat satisfăcător, fără prea multe probleme intemediare. Întotdeauna se pornește de la extremitățile desenului spre centru, pentru a se asigura un contur curat, nedeteriorat de eventuale incidente ce pot apărea pe parcurs, precum ruperea aței, ori terminarea acesteia mult prea devreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu